Een wortelkanaalbehandeling om een snijtand of hoektand te redden

Een wortelkanaalbehandeling om een snijtand of hoektand te redden

Een stralend gezond gebit is een mooi blikvanger. Het is één van de eerste dingen die opvalt aan het uiterlijk. De voortanden zijn het middelpunt van een mooie glimlach. Breeduit lachen met witte rechte tanden is dan ook het ideaal beeld.

Soms is dit helaas niet mogelijk door een trauma in het verleden of doordat de voortanden gaatjes hebben gehad. In dit artikel zal er besproken worden wat er te doen valt aan voortanden die flink aangetast zijn.

Meerdere redenen voor aangetaste voortanden

Voortanden bestaan uit snijtanden en hoektanden. Deze tanden vormen het aangezicht van de mond. De meeste problemen in tanden en kiezen ontstaan vaak wat verder naar achter in de mond.

Dit is zo omdat de voortanden vaak goed gepoetst kunnen worden omdat u hier goed bij kunt. De kiezen achterin de mond zijn vaak lastiger om te reinigen. Hierdoor ontstaan daar vaak eerder problemen.

De voortanden kunnen aangetast worden door meerdere oorzaken. Voortanden zijn een relatief kwetsbare plek voor een trauma. Hiermee wordt bedoeld dat als u zou vallen op uw gezicht, de voortanden de klap kunnen opvangen. De voortanden krijgen dan een behoorlijke dreun en kunnen flink beschadigd raken.

Dit hoeft niet altijd zichtbaar te zijn aan het uiterlijk van de voortand. Door de flinke klap kan de zenuw in de voortand beschadigd raken. De zenuw kan zelfs langzaam afsterven. Dit kan gepaard gaan met flinke pijn en verkleuring van de voortand. Een wortelkanaalbehandeling is dan de uitkomst om deze voortand te behouden.

Een andere reden dat de voortanden aangetast kunnen worden kan zijn doordat u de voortanden toch niet goed reinigt tijdens het tanden poetsen. Hierdoor kunnen de bacteriën op de voortanden aanwezig blijven en zal er langzaam een gaatje ontstaan. Indien dit gaatje maar door blijft groeien tot in de zenuw, dan is ook een wortelkanaalbehandeling nodig om de voortand te behouden.

Een wortelkanaal-behandeling aan voortanden

De hoektanden en de snijtanden zijn kleinere tanden dan kiezen in de mond. Doordat de voortanden kleiner zijn van structuur is het behandelen aan deze tanden lastiger. Om na een ongeval de voortanden toch te behouden is een wortelkanaalbehandeling nodig.

In de meeste gevallen is een wortelkanaalbehandeling aan de voortand een flinke ingreep. De behandeling duurt gemiddeld anderhalf uur en wordt gedaan onder lokale anesthesie.

Juist de complexe wortelkanaalbehandelingen zoals die van een voortand, zijn het expertise gebied van onze praktijk.

wortelkanaalbehandeling

“De endodontologen die bij ons werkzaam zijn geven ook cursussen aan collega tandartsen om zo de specialistische kennis van wortelkanaalbehandelingen ook door te geven. “

– Van Mill Tandartspraktijk

Procedure wortelkanaalbehandeling aan de voortanden

Om de zenuw uit de voortanden te verwijderen wordt er onder andere ruimschoots gespoeld met bacteriedodende vloeistof en zal het kanaal waarin de zenuw aanwezig was uiteindelijk opgevuld worden met vulmateriaal.

Dit zorgt voor een goede afsluiting van deze holte zodat er geen nieuwe bacteriën bij kunnen komen. Uiteindelijk wordt de voortand weer opgevuld en valt er aan de buitenkant van de voortand weinig verschil te zien in vergelijking met een gezonde voortand.

Vaak komt het voor dat de voortanden, waarbij geen zenuw meer aanwezig is, verkleuren in de loop van de tijd. Het is dan mogelijk om de tand van binnenuit te bleken. Dit wordt intern bleken genoemd. Het doel van de behandeling is om de voortand weer net zo te laten kleuren als de overige voortanden.

Tandartspraktijk van Mill voor wortelkanaalbehandeling aan uw voortanden

Bij tandartspraktijk Van Mill zijn we gespecialiseerd in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. In onze praktijk werken meerdere specialisten die speciaal zijn opgeleid in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen.

De endodontologen die bij ons werkzaam zijn geven ook cursussen aan collega tandartsen om zo de specialistische kennis van wortelkanaalbehandelingen ook door te geven.

Wij hebben een aantal adviezen voor u. Spoel uitgebreid met natriumhypochloriet, neem de tijd om de kanalen te vinden en gebruik genoeg handvijlen om het gecalcificeerde weefsel in de kanalen te verwijderen.

Gebruik het principe ’touch and leave’ om beschadigingen in het kanaal te voorkomen. Indien u toch twijfelt over het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling met gecalcificeerde kanalen, schroom niet om contact op te nemen met onze praktijk.

Bent u op zoek naar een tandarts in Amsterdam of Amstelveen?

Bij ons is iedereen welkom. Ook mensen die al jaren niet naar de tandarts zijn geweest. Voor elk probleem hebben wij een oplossing. Stel uw vraag via het contactformulier of bel ons direct.