U kunt bij ons terecht met een zwelling of een abces in uw mond

U kunt erg schrikken als u ineens wakker wordt met een zwelling in de mond. De zwelling kan worden veroorzaakt door een abces in uw mond en het abces wordt weer veroorzaakt door een ontsteking. Vaak merkt u dit inderdaad op in de ochtend.

Een abces is een niet van tevoren bestaande holte gevuld met vocht. Dit gaat vaak gepaard met pijn door de opgebouwde druk binnen in het abces. Wanneer u een zwelling in uw mond opmerkt, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze praktijk want de pijn kan snel erger worden.

Hoe ontstaat een zwelling in de mond?

Een tand of kies bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag is het glazuur en daarbinnen ligt een laag dentine. In de dentine ligt vervolgens de pulpaholte. Dit is een holte waarin de zenuw en het bloedvat liggen, die via het wortelkanaal naar het kaakbot lopen.

Als een gaatje niet op tijd wordt behandeld en deze pulpaholte bereikt, komen hier bacteriën in. Zij bewegen vervolgens door het wortelkanaal en komen terecht bij de wortelpunt. Hier veroorzaken ze een ontsteking.

Een ontsteking aan de wortelpunt kan opgemerkt worden door pijn bij kauwen.

Dit komt doordat de tand of kies dan in de ontsteking drukt. Aan de wortelpunt ontstaat een ontstekingsholte wat zich vult met pus.

Als dit zich uitbreidt, wordt de ontsteking groter en wordt een zwelling voelbaar. Dit kan zelfs tot buiten het kaakbot reiken en zichtbaar zijn buiten de mond.

Ook kan er een zwelling of abces ontstaan in het tandvlees. Als de bacteriën op de tanden en kiezen niet voldoende worden verwijderd door het poetsen, kunnen ze zich ophopen tussen het tandvlees en de tand. Op deze plek gaat het tandvlees ontsteken en wordt het kaakbot afgebroken.

De ruimte tussen het tandvlees en de tand wordt dieper en daarin wordt een holte met pus gevormd.

Welke gevaren zitten er aan een zwelling?

Allereerst leidt de ontsteking tot afbraak van het kaakbot, waardoor een tand of kies steeds minder houvast krijgt. Deze kan hierdoor losser komen te staan. Een forse zwelling aan een wortelpunt in de onderkaak kan voor grotere gevaren zorgen.

Als de zwelling erg groot wordt, kan deze de keelholte vernauwen, waardoor slikken en/of ademen wordt bemoeilijkt. Dit gaat dan vaak gepaard met koorts. Wanneer dit gebeurt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de tandarts of met een noodnummer.

“Een ontsteking aan de wortelpunt kan opgemerkt worden door pijn bij kauwen. Dit komt doordat de tand of kies dan in de ontsteking drukt. “

– Van Mill Tandartspraktijk

De behandeling van een zwelling

Als er een abces aanwezig is die nog niet leidt tot bovenstaande klachten, kan dit vaak behandeld worden bij de tandarts. De zwelling als symptoom kan behandeld worden door deze open te snijden en de pus uit de holte te drukken.

Dit gebeurt uiteraard onder lokale verdoving. Ook kan een antibioticakuur worden voorgeschreven. Op deze manieren worden de klachten verlicht, maar de oorzaak wordt nog niet aangepakt.

Voor het behandelen van een ontsteking aan de wortelpunt dient een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd te worden. Hierbij wordt de kies tot in de pulpaholte geopend en worden de zenuw en de bloedvaten verwijderd met vijltjes.

Vervolgens wordt de tand of kies inclusief de wortelkanalen weer opgevuld. Het lichaam kan de ontsteking dan zelf opruimen en het kaakbot terug laten groeien.

Bij een abces in het tandvlees moet er goed worden gereinigd door een mondhygiënist of een specialist voor het tandvlees en het kaakbot. Ook dient u het zelf dagelijks goed schoon te houden. Op deze manier kan de situatie misschien worden gestabiliseerd. Als er al kaakbot is afgebroken, kan er ook besloten worden de tand of kies te verwijderen.

Neem direct contact op met ons als u een zwelling in de mond opmerkt

Zoals al eerder is genoemd in dit artikel is het belangrijk om contact op te nemen met onze praktijk wanneer u een zwelling in de mond opmerkt. Tandartsenpraktijk van Mill in Amstelveen is te bereiken op het telefoonnummer 020-6416566.

Wij staan als team klaar om u zo snel mogelijk te helpen met deze klacht en u te verlossen van de zwelling in uw mond.

Bent u op zoek naar een tandarts in Amstelveen?

Bij ons is iedereen welkom. Ook mensen die al jaren niet naar de tandarts zijn geweest. Voor elk probleem hebben wij een oplossing. Stel uw vraag via het contactformulier of bel ons direct.