Wanneer heb ik een kroon nodig?
Een kroon is een soort kapje van metaal of porselein. Dit kapje gaat over uw eigen tanden of kiezen heen, nadat de tand of kies in een bepaalde vorm is geslepen. Er wordt voor gezorgd dat de kroon goed om de tand of kies vast blijft zitten door middel van een adhesief cement. Door de kroon kunt u weer goed kauwen en ziet uw tand of kies er ook weer beter uit!
Een kroon is een indirecte restauratie
Een kroon is een indirecte restauratie. Dat betekent dat de kroon zelf buiten de mond wordt gemaakt. Dit gebeurt in een tandtechnisch lab. Er wordt begonnen met de preparatie. Hierbij wordt de tand of kies in een bepaalde vorm geboord.
Er blijft een stomp over en deze stomp dient specifieke afmetingen te hebben. Op deze manier heeft de kroon een goede retentie op de stomp.
Als er een preparatie is gemaakt, wordt er een afdruk gemaakt. Deze afdruk wordt samen met andere informatie over uw beet bijvoorbeeld naar het tandtechnisch lab gestuurd.
Hier wordt de kroon vervaardigd en naar de praktijk gestuurd. In de volgende zitting wordt de kroon bij u gepast en wordt deze met een adhesief cement bevestigd.

“Als er een groot gat in een tand of kies zit, kan het zo zijn dat de bacteriën het binnenste van de kies of tand betreden en dat er hier een ontsteking ontstaat.”
– Van Mill Tandartspraktijk
Het overkappen van een tand of kies
Wanneer er een stuk van een tand of kies mist door bijvoorbeeld een gaatje of omdat dit afgebroken is, wordt er een restauratie vervaardigd. Dit wordt gedaan om de vorm en functie van de tand of kies te herstellen. Dit wordt vaak dan een directe restauratie die dus in de mond wordt gedaan.
Het kan zo zijn dat het defect zo groot is dat het beter is om voor een kroon te kiezen. Het kan namelijk zo zijn dat er onvoldoende materiaal aanwezig is om een directe restauratie te maken. In dit geval wordt er dan voor een kroon gekozen die de gehele tand of kies overkapt. Op deze manier is de kans kleiner dat de tand of kies in de toekomst verloren gaat.
Het beschermen van de kies tegen breuk
Als er een groot gat in een tand of kies zit, kan het zo zijn dat de bacteriën het binnenste van de kies of tand betreden en dat er hier een ontsteking ontstaat. Het is dan nodig om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Hiervoor moet er een opening worden gemaakt in de tand of kies. Deze opening en de wortelkanaalbehandeling verzwakken de tand of kies natuurlijk.
Er blijven vaak een aantal knobbels over die niet ondersteund worden, omdat de rest van de tand of kies is geopend. In deze situaties moet de tand of kies beschermd worden door de knobbels te overkappen met een indirecte restauratie, bijvoorbeeld een kroon.
Omdat er veel kracht komt te staan op de niet ondersteunde knobbels van een kies, bestaat de mogelijkheid dat deze afbreekt. Bij het afbreken kan de breuk tot onder de tandvleesrand lopen. Er breekt dan ook een stuk van de wortel af van de kies. In dit geval is de kies niet meer te repareren en gaat deze verloren. Dit is dus te voorkomen door de kies te beschermen met een kroon. Ook worden er op implantaten kronen geplaatst.
De voor- en nadelen van een indirecte restauratie
Natuurlijk is de keuze van een kroon sterk afhankelijk van allerlei persoonsgebonden factoren. Voor een kroon kunnen er dan ook verschillende materialen gekozen worden. Bij Tandartspraktijk Mill staan we klaar om u te informeren en te adviseren over welke keuze voor u het beste is!
Bent u op zoek naar een tandarts in Amstelveen?
Bij ons is iedereen welkom. Ook mensen die al jaren niet naar de tandarts zijn geweest. Voor elk probleem hebben wij een oplossing. Stel uw vraag via het contactformulier of bel ons direct.