Tandarts van Mill

Wortelkanaalbehandeling in drie stappen

Behandeling in drie stappen

Afhankelijk van de verwijzing en het verzoek van uw tandarts kan in overleg met u de behandeling soms direct worden uitgevoerd of krijgt u na het consult een afspraak voor de behandeling.

Voor de behandeling reserveren wij meestal 2 uur. Afhankelijk van de complexiteit van de anatomie.

De kies wordt altijd verdoofd, ook al zit er soms geen gevoel meer in de kies. Die gedachte alleen al is geruststellend. Hierdoor bent u ontspannen en kan de behandeling op een rustige manier kan worden uitgevoerd.

Allereerst wordt de kies wordt met behulp van een rubberen operatielapje – de “cofferdam” – geïsoleerd van de rest van het gebit en de mond, zodat er veilig en hygiënisch gewerkt kan worden.

Hierna wordt de wortelkanaalbehandeling wordt in drie stappen uitgevoerd: de zogenaamde Clean, Shape and Pack.

Clean
Hierbij wordt het ontstoken, geïnfecteerde weefsel zorgvuldig verwijderd en de kanaaltjes, waarin de bloed- en zenuwvaatjes lopen, gereinigd.

Als dit voor zo’n 80% is gedaan, wordt met behulp van een elektronisch “dieptemetertje” de lengte van ieder kanaal afzonderlijk gemeten.

Shape
Nadat de diepte precies is vastgesteld, worden de kanaaltjes zorgvuldig tot onderin de wortelpunt gereinigd, gespoeld en gedroogd. Bij de reiniging zorgt de specialist tegelijkertijd voor een mooie vorm, “de shape”, met een gladde wand. Dit is van groot belang voor het adequaat vullen van de ruimte en hiermee afsluiten van de kanalen.

Pack
De Gutta Percha (gewonnen uit een indonesische rubberplant) wordt – gecoat met een speciale sealer – ingebracht. Met warmte en enige druk wordt het materiaal in alle kanalen en zijkanaaltjes geperst. Hierbij zal er een fractie door het uiteinde van de wortel geperst worden zodat er een duidelijk stopje ontstaat. Hiermee weet de specialist zeker dat de kanalen volledig zijn afgevuld. Op de röntgenfoto, die ook altijd na de behandeling gemaakt wordt, is dit stopje duidelijk te zien.

Tenslotte wordt de behandelde kies afgewerkt met een traditionele vulling als afsluiting. Hierop zal uw eigen tandarts dan een definitieve restauratie plaatsen.

Nazorg

Na de behandeling zijn bestaande klachten meestal direct over. Soms kunnen er echter enige nabezwaren optreden, variërend van aard. Het kan zijn dat de ontsteking, die sluimerend aanwezig was, na de behandeling licht tot heftig opvlamt. Dit kan enkele dagen aanhouden, maar u hoeft zich hier niet over te verontrusten.

Hoewel het ontstoken zenuwweefsel nu verwijderd is, en de kanalen nu helemaal schoon zijn en weer goed gevuld, is er om de wortelpunt heen het kaakbot nog iets ontstoken, de oorzaak is echter weggenomen, De hele genezing hiervan heeft alleen nog wat tijd nodig en u kunt hier gerust een pijnstiller voor nemen. U zou het kunnen vergelijken met een splinter in een vinger; als die eenmaal is verwijderd, zal het nog enige tijd duren voordat de omgeving, waar de splinter heeft gezeten, weer helemaal gezond en pijnvrij is.

In uitzonderlijke gevallen komt het voor dat er na de behandeling een dikke wang ontstaat samengaand met heftig kloppen. Dan zal er overwogen worden om een antibioticum voor te schrijven om deze opvlamming te onderdrukken.
Mocht u nog vragen hebben aarzelt u dan niet ons te bellen voor advies.

Bent u op zoek naar een tandarts in Amsterdam of Amstelveen?

Bij ons is iedereen welkom. Ook mensen die al jaren niet naar de tandarts zijn geweest. Voor elk probleem hebben wij een oplossing. Stel uw vraag via het contactformulier of bel ons direct.