Kom naar onze praktijk wanneer u last heeft van tanden die bruin of zwart worden

Kom naar onze praktijk wanneer u last heeft van tanden die bruin of zwart worden

Voor veel mensen is het een gebit een belangrijk onderdeel van het lichaam. We doen er veel verschillende dingen mee. Het zorgt ervoor dat we kunnen eten en drinken, maar ook zorgt het voor een bepaalde uitstraling van een persoon.

Een gezond gebit geeft een prettige uitstraling. Op het moment dat u merkt dat er tanden of kiezen zijn die bruin of zwart worden, dan is het raadzaam om naar een tandartspraktijk te gaan.

Bruine of zwarte tanden zijn niet gezond. Tanden horen van nature een wit-gelige uitstraling te hebben. Er kunnen meerdere redenen zijn voor het verkleuren van tanden en kiezen. In onderstaande alinea’s zal nader worden uitgelegd hoe tanden en kiezen kunnen verkleuren en wat de tandartsen er aan kunnen doen.

Stralende witte tanden

Zoals in bovenstaande alinea al even kort is benoemd, hebben tanden van nature een wit-gelig uiterlijk. Tanden zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenste laag is het glazuur. Dit is vaak de meest witte laag. Onder het glazuur ligt het dentine, dit is vaak een wat donkere gele kleur. Onder het dentine ligt het zenuwweefsel, ook wel het pulpaweefsel genoemd.

Deze drie structuren vormen de globale tand. Wanneer er bacteriën op de tand of kies blijven plakken kunnen er verkleuringen optreden. De meeste bacteriën worden tijdens het poetsen van de tanden verwijderd.

Daarom is het erg belangrijk om twee keer per dag de tanden te poetsen en er voor te zorgen dat er tussen de tanden ook goed wordt gereinigd. De verkleuringen kunnen meerdere kleuren aannemen. Het hangt af van de soort aantasting wat voor kleur het heeft.

Verschillende soorten verkleuringen bij tanden

Een tand of kies kan verschillende soorten verkleuringen vertonen. Als er sprake is van het ontwikkelen van een gaatje dan is er in de eerste fase nog geen verkleuring zichtbaar. Na een aantal weken kan het zijn dat er een doffe witte verkleuring ontstaat, het is dan raadzaam om naar de tandarts te gaan.

De tandarts kan beoordelen of het gaatje gevuld moet worden of dat door middel van extra goede reiniging het nog onder controle gehouden kan worden.

Als de bacteriën langer op de tand of kies aanwezig zijn dan kan de verkleuring donker worden. Er kan dan een donker bruine of zelfs zwarte verkleuring ontstaan. In de meeste gevallen betekent dit dat er een gaatje is en het gevuld moet worden bij de tandarts. Door middel van een röntgenfoto en klinisch onderzoek kan de tandarts beoordelen of het gaatje gevuld moet en kan worden.

In sommige gevallen kan de tand of kies verkleuren doordat de zenuw afsterft. Een wortelkanaalbehandeling is dan nodig om de tand of kies te behouden.

“De meeste verkleuringen aan tanden of kiezen kunnen worden opgelost door de tandarts. Als u merkt dat tanden en kiezen bruin worden kan dit ook komen door ouderdom.”

– Van Mill Tandartspraktijk

Verkleuringen van de tand door eten en drinken

Door eten en drinken kunnen de tanden en kiezen ook verkleuren. Door het eten en drinken van voedingsmiddelen waar veel kleurstoffen in zitten kan er aanslag op de tanden en kiezen ontstaan. Als deze laag langer aanwezig is, dan is het lastig om deze zelf te verwijderen.

Een bezoek aan de mondhygiënist of tandarts wordt dan aangeraden.

De meeste verkleuringen aan tanden of kiezen kunnen worden opgelost door de tandarts. Als u merkt dat tanden en kiezen bruin worden kan dit ook komen door ouderdom. De glazuurlaag wordt dan dunner en het dentine schemert dan donkerder door.

Dit kan soms worden verholpen door witte laagjes op de tanden of kiezen aan te brengen. Bij tandartspraktijk van Mill kunt u gerust langskomen om dit te bespreken.

Tandartspraktijk van Mill voor uw verkleurde tanden

Bij tandartspraktijk van Mill hebben we meerdere specialisten die u graag helpen bij verkleurde tanden. Uw gebit is onze zorg!

Schroom niet om contact op te nemen met onze praktijk.

Bent u op zoek naar een tandarts in Amsterdam of Amstelveen?

Bij ons is iedereen welkom. Ook mensen die al jaren niet naar de tandarts zijn geweest. Voor elk probleem hebben wij een oplossing. Stel uw vraag via het contactformulier of bel ons direct.