Wat zijn onze mogelijkheden wanneer er een stuk van uw kies is afgebroken?

Op het moment dat er een stuk tand of kies afbreekt, kan dit ongemak met zich meebrengen. De tand of kies kan scherp aanvoelen of kan gevoelig zijn tijdens het eten en drinken. Als u merkt dat er een stukje tand of kies mist, is het belangrijk om een tandarts te contacten.

Tijdens een consult zal er worden gekeken naar wat de reden is van het afbreken van de tand of kies. Daarna kunnen we uw kies herstellen en verdere schade voorkomen.

Wat is een verzwakte kies die breekt?

Het afbreken van een kies gebeurt meestal op het moment dat er krachten op de kies komen, bijvoorbeeld tijdens het eten of drinken. Het afbreken van een kies komt meestal door zwakte. In de meeste gevallen is de kies al ernstig verzwakt als er een stuk afbreekt.

In de tandheelkunde spreken tandartsen onderling van een verzwakte kies als de kies niet meer gaaf is. Er is bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling in de kies gedaan of de kies bevat meerdere oudere vullingen. Als er nog een verouderde amalgaam vulling in de kies zit, dan is dit relatief nadelig en zal breuk nog eerder voorkomen. Als een kies een samenstelling heeft van meerdere vullingen en/of een wortelkanaalbehandeling bevat, dan is het belangrijk om deze kies te beschermen.

Een kies waar al een grote vulling in zit of waarin een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd, wordt steeds vaker gekozen voor een partiële kroon. Dit is een duurzame oplossing en ziet er vaak fraai uit.

Er zijn wel kosten aan verbonden, een enkele partiële kroon kost al snel rond de 700 euro. Indien u een tandartsverzekering heeft, kan dit deels vergoed worden door de verzekering. Wanneer u voor een kroon kiest, is dit een duurzame oplossing waardoor de problemen met de kies verleden tijd zijn.

Wat kan er gedaan worden aan mijn afgebroken kies?

Als de kies helaas is afgebroken, moet er worden gekeken naar wat er nog mogelijk is. Er zal onder andere gekeken worden naar tot hoever de kies is afgebroken. Als de kies tot ver in het bot is afgebroken dan is het vaak niet meer mogelijk om de kies te behouden. In zulke gevallen moet de kies worden verwijderd.

Als er sprake is van een klein afgebroken stukje dan kan dit gemakkelijk gemaakt worden door middel van een algemeen vulmateriaal. Dit wordt composiet genoemd. Dit vulmateriaal is tandkleurig en zal het defect mooi opvullen.

Indien het defect groter is, dan zal er gekeken moeten worden naar een grotere overkapping. Dan is een kroon of een partiële kroon een mooie, duurzame oplossing om de kies te behouden.

“Indien u een afgebroken kies heeft, is het belangrijk hier niet te lang mee door te lopen.”

– Van Mill Tandartspraktijk

Hoe wordt een kroon gemaakt op mijn kies?

Het vervaardigen van een kroon wordt meestal gedaan in twee behandelingen. Tijdens de eerste behandeling wordt de desbetreffende kies geprepareerd om er uiteindelijk een mooie kroon op te kunnen plaatsen.

Er zullen afdrukken gemaakt worden van uw tanden en kiezen en de tandtechnieker zal hierop dan een kroon vervaardigen. In de tussentijd gedurende ongeveer twee tot drie weken krijgt u een tijdelijke kroon. Deze kroon is tandkleurig en sluit mooi aan bij de overige tanden en kiezen.

Afgebroken kies? Tandarts van Mill schiet te hulp!

Indien u een afgebroken kies heeft, is het belangrijk hier niet te lang mee door te lopen. De tandarts zal samen met u bespreken wat de mogelijkheden zijn om de kies nog een duurzame oplossing te geven.

Bij Tandarts van Mill werken meerdere tandartsen met veel affiniteit voor het vervaardigen van duurzame oplossingen voor in uw mond. Neem gerust contact met ons op.

Bent u op zoek naar een tandarts in Amsterdam of Amstelveen?

Bij ons is iedereen welkom. Ook mensen die al jaren niet naar de tandarts zijn geweest. Voor elk probleem hebben wij een oplossing. Stel uw vraag via het contactformulier of bel ons direct.