Wat kunnen wij doen tegen een wortelpuntontsteking?

De meeste mensen gaan twee keer per jaar op controle naar de tandarts. De tandarts beoordeelt de tanden en kiezen en kijkt ook naar de rest van de mond. Als patiënt hoopt u natuurlijk dat alles in orde is. Helaas is dit niet altijd het geval.

U kunt bijvoorbeeld pijn of andere klachten hebben die wijzen op een beschadiging. Soms zijn er ook beschadigingen die u zelf niet opmerkt. Dit geldt ook voor een wortelpuntontsteking. Soms heeft u flinke last van deze aandoening, maar soms merkt u niet eens dat de ontsteking aanwezig.

Behandeling van de wortelpuntontsteking is echter heel belangrijk om verdere klachten te voorkomen. Wij vertellen u hier graag meer over.

Wat is er aan de hand bij een wortelpuntontsteking

Wanneer uw tand of kies beschadigd is, dan kunnen bacteriën via de beschadiging de zenuw bereiken. Hierdoor raakt de zenuwholte geïnfecteerd. Vervolgens kan hierdoor een ontsteking aan het uiteinde van de wortel ontstaan. Dit uiteinde noemen we de wortelpunt.

Er wordt dan een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd om de tand of kies te behouden. Een wortelkanaalbehandeling is een lange behandeling waar veel patiënten vaak tegen op zien. In onderstaande alinea’s zal worden besproken hoe een ontsteking kan doordringen tot aan de wortelpunten van tanden en kiezen wat een wortelkanaalbehandeling is.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is een reguliere behandeling die bij een tandarts plaatsvindt. Het is een uitgebreide behandeling waarbij de zenuw van de tand of kies verwijderd zal worden.

Vervolgens worden zoveel mogelijk bacteriën uit de tand of kies gespoeld. Het is belangrijk dat dit gebeurd om de kans op herinfectie zo klein mogelijk te maken. Hierna wordt de tand of kies gevuld met een vulmateriaal. Indien de wortelkanaalbehandeling netjes is uitgevoerd heeft het element een goede prognose. 

Het is ten alle tijden belangrijk dat u goed uw tanden en kiezen schoonmaakt. Een element dat een wortelkanaalbehandeling gehad heeft, is in de meeste gevallen iets zwakker dan een natuurlijk element.

Om een tand of kies die een wortelkanaalbehandeling heeft gehad goed te beschermen, wordt er vaak een kroon aangeraden. Een kroon zorgt voor een mooie afsluiting voor bacteriën van buitenaf en ziet er esthetisch fraai uit.

“Als er herinfectie is opgetreden en er opnieuw een ontsteking aan de wortelpunt zit, dan kan ervoor worden gekozen om de wortelkanaalbehandeling opnieuw uit te voeren. “

– Van Mill Tandartspraktijk

Wat is een herinfectie?

Een herinfectie betekent eigenlijk dat de tand of kies waarin een wortelkanaalbehandeling is gedaan opnieuw geïnfecteerd is geraakt. In de meeste gevallen betreft dit dan de wortelpunt. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Dit kan komen doordat er tijdens de wortelkanaalbehandeling niet alle bacteriën in de wortelpunt gedood zijn. Het is ook mogelijk dat de bacteriën zich al helemaal in het kaakbot genesteld hadden en moeilijk weg gaan.

Een herinfectie aan de wortelpunt kenmerkt zich vaak door pijn bij kauwen. Dit komt doordat er onder de tand of kies een ontsteking zit. Tijdens het kauwen wordt deze ontsteking ingedrukt door de tand of kies. Ook kan het voelen alsof de tand of kies hoger staat dan de rest en deze kan ook bewegen.

Een wortelpuntontsteking behandelen aan een tand of kies

Als er herinfectie is opgetreden en er opnieuw een ontsteking aan de wortelpunt zit, dan kan ervoor worden gekozen om de wortelkanaalbehandeling opnieuw uit te voeren. Hierbij worden de kanaalvulling en de normale vulling bovenop verwijderd en de overige stappen komen overeen met een reguliere wortelkanaalbehandeling.

Een andere behandeling is een meer chirurgische benadering. Als de wortelkanaalbehandeling correct is uitgevoerd, dan kan er ook voor gekozen worden om de kies vanaf de zijkant door het tandvlees en het kaakbot te benaderen.

Er wordt dan een weg naar de wortelpunten gemaakt waarbij deze eraf worden gehaald. Dit heeft als doel de ontsteking te verwijderen.

Heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig? Kom naar tandarts van Mill

Wanneer u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft dan wordt dit meestal door de eigen tandarts uitgevoerd. Een herbehandeling van de wortelkanalen of een moeilijke tand of kies gebeurt meestal bij een specialist.

Bij tandartspraktijk van Mill hebben we meerdere specialisten die de beste wortelkanaalbehandelingen uitvoeren. Schroom niet om contact op te nemen met de praktijk.

Bent u op zoek naar een tandarts in Amsterdam of Amstelveen?

Bij ons is iedereen welkom. Ook mensen die al jaren niet naar de tandarts zijn geweest. Voor elk probleem hebben wij een oplossing. Stel uw vraag via het contactformulier of bel ons direct.